top of page
logo paarsEconomische crisis.png

Economische crisis

Een economische crisis kan gevolgen hebben voor je pensioen. Door tegenvallende beleggingsresultaten, kan het bijvoorbeeld voor het pensioenfonds niet mogelijk zijn om de pensioenen (volledig) te indexeren. In een extreem scenario kan jouw pensioen zelfs verlaagd worden. De kans hierop is bij Pensioenfonds Avebe niet zo groot. Ook is het mogelijk dat je minder pensioen opbouwt dan gebruikelijk. In dat geval is jouw uiteindelijke pensioen ook lager. 

Tips

  • Je hebt later recht op een AOW-uitkering van de overheid. De AOW groeit automatisch mee met de stijging van de prijzen. Voor de AOW behoud je dus je koopkracht. Pensioenfonds Avebe probeert jouw pensioen ieder jaar mee te laten stijgen met de stijging van de lonen bij Avebe. 
     

  • Op je UPO zie je hoeveel pensioen je later kunt verwachten. Als er in een bepaald jaar geen indexatie kan worden gegeven, dan heeft dat direct gevolgen voor de hoogte van je uiteindelijke pensioen. 
     

  • Wil je er zeker van zijn dat je later voldoende inkomen hebt, maak dan nu verstandige keuzes. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je je hypotheek aflost, extra geld opzij zet voor later of niet minder gaat werken zodat je meer pensioen opbouwt. 

bottom of page