top of page

Wat kun je zelf doen?

Waarschijnlijk heb je geen tijd en zin om lang stil te staan bij je pensioen. Begrijpelijk. Toch is je pensioen een arbeidsvoorwaarde die de nodige aandacht verdient. Als je later namelijk een goed pensioen wilt hebben, dan moet je nu in actie komen. 


Geld voor later

Als je voldoende spaargeld hebt, kun je geld opzij zetten voor doelen die wat verder weg liggen. Bijvoorbeeld voor je pensioen. Hoe eerder je begint, hoe meer je dit uiteindelijk oplevert. Je pensioen is misschien nog ver weg, maar de overheid neemt ingrijpende maatregelen op het gebied van AOW en pensioenopbouw. Daarom is het slim om zelf extra vermogen of pensioen op te bouwen. Zo kun je later leven zoals je dat voor ogen heeft.

Er zijn ook nog andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld pensioen opbouwen bij een verzekeraar of je kunt banksparen. Laat je goed informeren over de fiscale regels die voor dit soort producten gelden. Je kunt ook sparen of vermogen in je huis opbouwen en dat later verzilveren. Ga voor uitleg over zes verschillende manieren om je pensioen aan te vullen naar de site van Wijzer in geldzaken.


Wat kun je nog meer doen? 

Als je tijdig je pensioen checkt en het lijkt er op dat je straks een pensioentekort hebt, dan kun je ook proberen je uitgaven voor je met pensioen gaat aan te passen. Bijvoorbeeld door geen (nieuwe) schulden aan te gaan, schulden af te lossen, goedkoper te gaan wonen of een goedkopere auto aan te schaffen. Werk je nu parttime? Misschien kun je fulltime gaan werken, dan bouw je meer pensioen op.

Een adviseur kan je helpen om te zien of het voor jou verstandig is om geld opzij te zetten of andere maatregelen voor je pensioen te nemen. Een goede adviseur neemt de tijd om al je vragen goed te beantwoorden.

logo paarsNu en later.png
bottom of page