top of page

Inkomen nu en later

De hoogte van je pensioen was vroeger een stuk zekerder dan nu. Dat kwam onder meer door de vaste pensioenleeftijd van 65 jaar. Maar ook doordat veel mensen hun hele leven bij dezelfde werkgever in dienst bleven. De hoogte van je pensioen is tegenwoordig onzekerder. Hieronder lees je welke factoren onder andere invloed kunnen hebben op je inkomen voor later. 

Wat is mijn inkomen tijdens mijn pensioen?

Iedereen die in Nederland woont of werkt bouwt AOW op. Elk jaar bouw je 2% AOW op. Dit doe je in de 50 jaar voor jouw AOW-gerechtigde leeftijd. Wanneer jij je
AOW-leeftijd hebt bereikt ontvang je een AOW-uitkering via de Sociale verzekeringsbank. De hoogte van de uitkering hangt af van je leefsituatie. Woon je samen, dan krijg je maximaal 50% van het nettominimumloon. Ben je alleenstaande, dan krijg je maximaal 70% van het nettominimumloon. Naast de AOW bouw je pensioen op bij Pensioenfonds Avebe. 
Dit is een aanvulling op de AOW. Op het moment dat je met pensioen gaat, krijg je naast je AOW een uitkering vanuit de pensioenregeling(en) waar je aan hebt deelgenomen.
 

De AOW en het pensioen zijn vaak de enige inkomsten die de meeste mensen hebben wanneer ze met pensioen zijn. Maar je kunt zelf ook nog voor meer inkomen zorgen door zelf aanvullend pensioen op te bouwen, door bijvoorbeeld te gaan sparen of beleggen.


Heb ik later genoeg inkomen?
Het pensioen dat je hebt opgebouwd via Pensioenfonds Avebe en de AOW-uitkering samen, kunnen soms te weinig pensioen opleveren. Er zijn veel factoren die daar invloed op kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld:

 

  • je besluit (tijdelijk) minder te gaan werken

  • je wordt ontslagen en bouwt een periode geen pensioen op

  • je gaat scheiden en moet je pensioen verdelen

  • je besluit een sabbatical/onbetaald verlof te nemen

  • je besluit voor jezelf te beginnen en geen pensioen op te bouwen 

  • je woont of werkt in het buitenland

 

En zo zijn en nog veel meer situaties waardoor je een pensioentekort kunt krijgen. Je pensioenleeftijd lijkt misschien nog ver weg, maar je kunt er nu al invloed op hebben. Het is zelfs vaak makkelijker om in actie te komen wanneer je pensioen nog ver in de toekomst ligt. Log eens in op www.mijnpensioenoverzicht.nl om te zien hoeveel pensioen je in totaal hebt opgebouwd. 

logo paarsZelf doen.png
bottom of page